Rekordy kam se podíváš

Letošní závěr sezóny olympijského šplhu – Česká pojišťovna Mistrovství ČR – nejlépe vystihuje sousloví „kdo si nezalez osobák, jakoby nebyl“. Z celkového počtu více jak 50 závodníků ve všech kategoriích si alespoň 20 z nich osobní rekord skutečně stanovilo. Rekordy padaly v každém kole jako na běžícím pásu.

GV1Q0526

Dorostenci – 4,5 m

V kategorii dorostenců se očekával útok Pavla Macháně na dorostenecký rekord. Ten bohužel nepadl a Pavel vyhrál s výborným časem 3,27 s hned z prvního kola. Druhé místo s přehledem v osobním rekordu vyšplhal Denis Křižánek. Ten se zlepšoval již od prvního kola a osobní rekord mu utekl o pouhou jednu setinu. Konečných 3,44 s mu s přehledem zajistil stříbro. O bronz se sváděl boj mezi Vratislavem Vorlem, který nakonec také v osobním rekordu 3,91 s porazil Davida Helekala, kterému se závod nepovedl zcela optimálně, a s časem 3,97 s obsadil bramborovou čtvrtou pozici. Zmiňme ještě mladičkého Matěje Cígla (pátá pozice), který také nelezl zcela optimálně a umí hluboko pod 4 sekundy. Od tohoto závodníka v budoucnu očekáváme útok na dorostenecký rekord, jelikož Matěj bude v této kategorii závodit ještě mnoho let.

GV1Q0695

Ženy a dorostenky – 4,5 m

Ne často otevíraná kategorie žen letos nabídla hned pět závodnic a několikanásobné překonání ženského rekordu. Na divokou kartu nasazená Petra Růžičková doplácela na nezkušenost s lanem, ale i přes tyto problémy v neuvěřitelném čase 5,19 s vylepšila ženský rekord o více jak 8 desetin sekundy. Stříbrná Veronika Szabóová také vylepšila jak své tak ženské maximum, ale bohužel s časem 5,42 s brala jen zmíněné stříbro. Natálie Moláčková s časem 6,74 s utekla své sestře Marcele (7,45 s) a brala bronz. Nejmladší závodnice Tereza Cibulková na rozcvičovací hrazdě ukázala, že 15 shybů pro ni není žádný problém. Doufejme, že všechny ženy budou jezdit na více velkých cen a tuto kategorii budeme moci otevírat častěji. Primárně se ale těšíme na to, až Petra našplhá potřebné metry (kilometry), aby zvládala lano bez technických zaváhání. Věříme, že pak magická hranice 5 sekund bude brzo pokořena.

GV1Q0692

Senioři – 8 m

Senioři viděli souboj mezi Pavlem Coufalem a Ladislavem Kubečkem. Pavel si v osobním rekordu 8,38 s zajistil vítězství a Ladislav s časem 8,57 s bral stříbro. Bronzový Jaroslav Novák s časem 11,45 s utekl čtvrtému Lubomírovi Jokelovi jen o 0,24 s. Luboš Šikula zaostal za Lubomírem o 0,22 s.

GV1Q0697

Muži – 8 m

Hlavní kategorie stejně jako v minulém roce nabízela zajímavé souboje o každou příčku. Suverénní závodník a vítěz všech závodů v poslední dekádě Aleš Novák ovšem bez větších problémů zvítězil s na něj průměrným časem 5,27 s. Nutno poznamenat, že Aleš se potýkal s nemocí a i jeho nejhorší čas byl o téměř 0,5 s rychlejší než druhého Štěpána Muchky. Tomu nevycházely pokusy zcela optimálně a s časem 5,85 s (pouze o 0,01 s pomaleji než jeho loňský osobní rekord) nakonec mohl být spokojený, přesto věříme, že natrénováno měl trochu lépe. Bronzový Ondřej Košťák, muž, bez kterého by žádné MČR v Galerii Harfa nebylo, se potýkal s problémy a čas 6,30 s je sice z horších, ale také se domníváme, že potenciál měl rozhodně výše. Bramborová příčka v osobním rekordu patří Karlu Jandovi, který se po horších závodních časech vrátil na výsluní s časem 6,59 s. Pátý Saad Omer, který se na letošní sezónu nechal omladit a soutěží stále mezi muži si vylepšil také osobní rekord téměř o 0,6s na hodnotu 6,65 s a utekl dvěma dalším závodníkům (stanovil tímto nový seniorský rekord, kam svým věkem již spadá). Souboj se očekával od Patrika Valuta, který osobním rekordem 6,80 s utekl Natanaelu Měcháčkovi. Ten taktéž osobním rekordem 6,93 s mohl na situaci již jen smutně pohlížet. Osmý Petr Bílý díky netradičně dlouhým dohmatem ve čtvrtém kole zalezl také osobní rekord v hodnotě 7,16 s a překonal alespoň historický čas Bedřicha Šupčíka. Tímto časem utekl Filipu Šmejkalovi, který také v osobním rekordu 7,37 s skončil nakonec devátý. Pomyslnou TOP 10 uzavírá v letošním maximu nečekaně časem 7,60 s Marek Pustaj. Od Marka se očekávaly časy na pomezí 9 sekund a nikoli čas hluboko pod 8 sekund.

Česká pojišťovna MČR 2014 - stupně vítězů hlavní kategorie

Česká pojišťovna MČR 2014 – stupně vítězů hlavní kategorie

Poděkování

Toto mistrovství republiky – Česká pojišťovna MČR 2014 – bylo opět uskutečněno díky obětavé práci zmíněného Ondřeje Košťáka a nebylo by uskutečnitelné bez velmi štědrého sponzorství České pojišťovny a OC Galerie Harfa. Těmto dvěma sponzorům patří největší dík. Je důležité zmínit i ostatní sponzory, jež byli též nedílnou součástí podpory závodů. Patří mezi ně energetické nápoje NoFear, Česká Gymnastická Federace, Rock Empire, dodavatel magnézia a technického zázemí, ŠSK Palestra Praha jako hlavní organizátor, TJ Sokol Příbram jako spolupořadatel. O krásnou podívanou se postarali skupina streetworkouterů Revolution 13, která diváky i závodníky ohromovala triky na hrazdě v doprovodném programu a akrobatka Eliška Brtnická s vystoupením na šálách z Cirkusu Mlejn, taktéž v ladném doprovodném programu. Všem zmíněným sponzorům, ale i všem přítomným pomocníkům a spoluorganizátorům, závodníkům, hostům a divákům bychom rádi poděkovali. Též díky Martinu Kozákovi, hlavnímu fotografovi akce, můžete lehce nahlédnout pod pokličku úžasné atmosféry během závodu pomocí jeho fotografií ve článku.

Budeme se těšit v příští sezóně.

Česká pojišťovna MČR 2014 – fotogalerie – Martin Kozák

GV1Q0705

Česká pojišťovna MČR 2014 – výsledky

– Česká pojišťovna MČR 2014 – výsledky

Česká pojišťovna MČR 2014 – plakát

Česká pojišťovna MČR 2014 - plakát

Česká pojišťovna MČR 2014 – Plakát