A je to tady. Konec sezóny se nevratně blíží a jak bylo psáno, již jen párkrát se člověk vyspí a v Praze se bude konat MČR 2017 ve šplhu na laně. O této akci si ale můžete počíst až bude po. Teď se spolu pojďme podívat, jak se VC v Písku povedla letos.

Závody v Písku jsou takovou sázkou na jistotu. Víme, co lze očekávat, jak se asi chová lano, a že všichni závodníci dostanou unikátní ponožky a rostliny, jako pamětní cenu. Bratři Trávníčkové z Písku se vždy plně snaží zajistit co nejvhodnější podmínky pro závod. Však i lano je zavěšeno hned pod stropem, a tudíž by měl být jakýkoli kmit lana eliminován. V roce 2017 tomu nebylo moc jinak, ale závodníků byl neuvěřitelný počet (a jedna závodnice).

Písecký šplhavec – Szabóová se zapsala do historie

Hned bych si dovolil začít právě zmíněnou závodnicí.  Veronika Szabóová totiž předvedla legendární šplh na úrovni Aleše Nováka nebo Matěje Cigla. Jakožto první žena v historii totiž lano vyšplhala pod 5 sekund, a to hned ve dvou pokusech. Pevně věřím, že na MČR by Verča mohla zašplhat ještě rychleji, než je její nový rekord v hodnotě 4,85s.

Dorostenci a vyrovnaná bedna

Kategorie dorostenců byla malým překvapením. Favorizovaným závodníkem byl dlouhán Jan Trnka, ale nečekalo se, že všechny stupně medailistů od sebe nebudou ani 0,1s, ale 0,04s. Jan Trnka zkoušel šplh na 6 sáhů, ale úplně mu tento závod nesedl a s časem 3,57s bral zlato. Druhé místo obsadil dosud neznámý, ale o to zajímavější dorostenec Martin Vacek s časem 3,59s a hned se zařadil na 4. příčku letošního nominačního žebříčku. Bronz připadl obřím zlepšením Adamu Polincovi (5. příčka nominace pro MČR 2017). Zejména v dorostenecké kategorii to budou asi zajímavé souboje o medaile. Favority máme jasně dané, ale uvidíme.

Seniorská kategorie

V kategorii seniorů obvykle k výkyvům nedochází. Pavel Coufal je neohroženým favoritem a s časem 9,23s s přehledem zvítězil. Stříbro připadlo Lubomíru Jokelovi, který překvapil svým nejrychlejším časem sezóny s hodnotou 11,87s. Bronzový Luboš Šikula si také zalezl letošní nejlepší výkon, jeho hodnota 12,94s.

Muži a jejich souboj

V hlavní kategorii to letos létá a nejeden závodník je překvapen výkony svých kamarádů. Favorité na medaile jsou celkem nejasní. Tedy o šampionovi je asi dopředu jasné, ale o tom, co se strhne o zbytek příček (zhruba od 2. do 10. místa) jasno není. V Písku se očekávalo mnohé, ale medaile nakonec skončily rozdané trochu překvapivě.

Martin Trnka, který s časem 6,07s ze Schodiště je v nominaci třetí, porazil s časem 6,24s Štěpána Muchku, který se trochu trápil s délkou lana a jeho čas 6,47s rozhodně nelze považovat za kvalitní. Nutno poznamenat, že Martin si po závodě dal ještě pár tréninkových lan a v doplňku předvedl krásný šplh na 12 sáhů a časem 6,22s (nicméně v závodě byl čas horší, a tak ho má také zaznamenán v nominaci). Třetí příčka a velmi nečekaný, ale o to povedenější pokus, zašplhal Jakub Nantl, který v novém osobním rekordu 6,68s poskočil na současnou 6. příčku v nominaci. Jsem zvědav, jak se Jakubovi podaří do MČR naladit a zda od něj uvidíme ještě podařenější šplh. Držím palce a gratuluji.

O čtvrté místo bojovali Karel Janda a Tomáš Kohoušek. Ani jednomu závod moc nevycházel a šťastnějším v Písku byl Tomáš, ten s časem 6,71s porazil o malý kousek Karla. Jeho čas 6,74s je také spíše nepovedenějším, ale o Karlovi víme, že na MČR umí naladit téměř skvěle. K Tomášovi ještě prozradím, že na pondělním tréninku v Sokole Pražském zašplhal krásný pokus v hodnotě 6,64s. Jak neustále zmiňuji, MČR bude zajímavé. Další příčka připadla navrátivšímu se Vladimíru Kratochvílovi, který se bohužel potýká s táhlými nemocemi. Závod mu nesmírně sedl a díky zcela čisté hlavě a téměř nulovému očekávání, si vyšplhal pro osobní rekord v hodnotě 7,04s – GRATULUJI.

Zklamáním byly šplhy Natanaela Měcháčka, který sám očekával útok na 6,7s. Jeho nejlepší (a také jediný „povedený“) pokus v hodnotě 7,22s rozhodně nelze brát za úspěch. To Filip Šmejkal jde s formou vzhůru. Na závodech s časem 7,45s, v tréninku leze o trochu pomaleji, ale na MČR věřím, že jeho výkon vygraduje a nepochybuji, že by mohl překonat 7s hranici. Jiří Kotlan po malých výkonnostních výkyvech zašplhal za 7,53s a v bratrovražedném souboji porazil Václava, který s 7,59s musel na bratra vzhlížet zespoda.

Ve šplhačském kruhu se Martin Szabó (bratr Veroniky, o které jste četli výše) vyjímá tím, že se z něj stává triatlonista. Od závodu neměl očekávání, ale čas 7,6s byl milým překvapením. Pokud shodí váhu, opět bychom ho mohli čekat pod 7s, stejně jako na loňském MČR. Mladý a nadaný šplhač z Brna, Adam Kovál, těsně zaostal za osobním rekordem a čas 7,74s je příslibem, že na MČR by také mohl útočit na hranici 7s. Jak můžete číst, tak celkem velké množství závodníků šplhalo pod 7 sekund a stejně tak velké množství i pod 8 sekund. Co z toho lze vyčíst? Blížící se MČR by skutečně mohlo být nejrychlejším v historii. Také se nemůžete dočkat?

Nat

VC Písecký šplhavec 2017 - plakát

VC Písecký šplhavec 2017 – plakát