Ani druhý závod sezóny 2016, Šplh Schodištěm, se neobešel bez menších technických potíží. Tentokrát časomíra fungovala skvěle, ale počítač organizátorů nějakým podivným způsobem nechtěl správně řadit výkony závodníků. Pominu-li tyto zádrhely, vše pro závodníky bylo celkem v pořádku. Podívejme se na ty nejrychlejší v následujících pár řádcích.

Kategorie ženy a dorostenky

Novou závodnicí, která se, doufejme, bude snažit ohrozit zatím suverénní Veroniku Szabóovou, je Michaela Mecová, kterou jsme mohli vidět na šplhu vůbec poprvé. Přesto, že její nejlepší čas 10,39 s není z těch nejrychlejších, věřím, že pokud o ní uslyšíme příště, bude čas mnohem nižší.

Šplh Schodištěm 2016

Dorostenecká kategorie

Mezi dorostenci se udál souboj mezi dlouhánem Janem Trnkou a ostříleným závodníkem Matoušem Lachmanem. Tím lepším byl tentokrát Honza s časem 4,41 s, který si rozhodně do vitríny nevystaví. To ovšem ani Matouš s časem 4,51 s. Třetí příčku bral Marek Valut s časem 4,82 s. Zbývající časy již byly hodně nad šest sekund.

Šplh Schodištěm 2016

Hlavní kategorie Muži a kategorie Senioři

To v hlavní kategorii se představilo závodníků 33 (plus 3 senioři), což opět naznačuje, že se jedná o velmi oblíbený závod. Lídr letošních tabulek (teď již se dvěma záznamy) je bezpochyby a zcela bez konkurence Štěpán Muchka, úřadující mistr republiky. Ten všem vytírá zrak svými neuvěřitelně stabilními výkony, které se začínají svými časy blížit i rekordmanovi Aleši Novákovi. Štěpánův nejlepší výkon ze Šplhu Schodištěm v hodnotě 5,77 s nikdo moc nečekal, ale pouze to dokazuje, že tréninky, které Štěpán praktikuje, jsou asi správné! Gratuluji k takovémuto výkonu.

O místo druhé se udál souboj mezi Patrikem Valutem a Ondřejem Košťákem. Ondra oproti předchozímu závodu lezl trochu hůře. Podepsala se na tom pravděpodobně suplementová kůra, kterou Ondřej v současné době praktikuje, mající za následek nárůst svalové hmoty a tudíž i nelítostné váhy. Patrik Valut také prochází jistými změnami, ale spíše tréninkového rázu. Jako jeden z mála závodníků má trenéra, a proto jeho výkon na Schodišti byl jednou velkou neznámou. Nakonec o desetinku Patrik před Ondřejem zvítězil a zajistil si po MČR další medaili. Gratuluji oběma, jak Patrikovi tak Ondrovi.

Šplh Schodištěm 2016 Šplh Schodištěm 2016

Mezi čtvrtou a osmou příčkou bylo pouze 0,15 s, a to znamená, že o každou příčku se udál zajímavý souboj. Tedy mohlo by se to tak zdát. Skutečnost byla trochu jiná. Závodníci nesoutěžili dle nejrychlejších dosažených časů, a tak v tom byl pro diváky trochu zmatek. Martin Matěj, kdysi výborný závodník ve šplhu na laně se nám již tradičně ukazuje pouze zde na Schodišti a na extrémním závodě na 14 metrů v Novém Městě nad Metují, jehož organizátorem je i on sám. S časem 7,00 s mohl být asi vzhledem k závodním výpadkům (viz výše) spokojen. Pátý Karel Janda se snaží lézt na dlouhých 12 sáhů a s časem 7,04 s spokojen rozhodně být nemohl, když víme, jaký potenciál se v něm skrývá! To mladičký Pavel Macháň se prokousává různými výkony na různých závodech. Víme, že umí hluboko pod 7 sekund, ale zde předvedl lehce nadprůměrných 7,07 s. Dlouhoruký a zároveň sedmý Martin Trnka (bratr dorosteneckého vítěze Honzy) chytá formu a po vydařeném MČR ukazuje, že s ním v TOP 10 nutno počítat. S časem 7,11 s mohl být spokojen (škoda jen, že v doplňkovém mimozávodním pokusu vylezl za 6,95 s). To Natanael Měcháček se závodem spokojen být nemohl. Natrénováno má, ale jeho labilní výkonnost se zastavila na 7,15 s. Doufejme, že na Memoriálu zaleze pod 7 sekund. Filip Tomáš je jedním z mála závodníků, co umí lézt pod 6 sekund. Bohužel táhlé zranění Tomáše omezuje a s časem 7,32 s bez tréninku byl nakonec nadmíru spokojen. Přejme všichni Tomovi brzké uzdravení a návrat k časům kolem 6 sekund (které umí, jak dokázal na posledním MČR). Desítku uzavírá Petr Bílý, který se snaží připravit na blížící se Memoriál, kde by rád uzmul legendární hranol, který mu již roky utíká. S časem 7,32 s naznačil, že by letos mohlo být jeho dosažení reálnější než kdy dříve. Doufejme, že vydrží trénovat a naladit formu maličko lépe a vytoužený hranol si z Příbrami konečně odveze.

Šplh Schodištěm 2016

Vzhledem k velkému počtu dalších závodníků se zmíním jen výběrově o některých z nich. Tomáš Ježek, s časem 8,90 s skončil patnáctý, ale to není tak zajímavé, jako spíše překonání svého vlastního osobního rekordu, k čemuž mu velmi gratuluji. Další rekordman je sedmnáctý Martin Szabó, který s časem 8,96 s má také nový osobní rekord. Marek Vočka se shodným časem má též nový osobák. A byli i další, kteří dosáhli osobního rekordu, ale Ti se již pohybují nad 20. příčkou, tak se mohou pouze těšit na aktualizovaný žebříček osobních rekordů, kde si většina výrazně přilepšila do pozice, na které se nově nacházejí.

Šplh Schodištěm a jeho podrobné výsledky

Šplh Schodištěm 2016 – výsledky

Doufám, že si závodníci závod užili a již ladí formu na blížící se Memoriál Bedřicha Šupčíka v Příbrami, který se koná již 19. března. Tento závod sice je výjimečný co do organizace počtu kol a závodu na dvou lanech, ale pořadatelé se každoročně snaží závodníky překvapit něčím zajímavým a novým (jako třeba skleněné pamětní destičky, které se sbírají ve třech provedeních od loňského roku, a jedná se o zajímavý sběratelský kousek). Závěrem bych rád poděkoval organizátorům z Pražského Sokola a všem, kteří se na závod přišli podívat a fandit.

Šplh Schodištěm 2016

Šplh Schodištěm 2016 – společné foto závodníků

Autoři fotografií: Roman Akak; Martin Kozák