Jsou tomu skoro dva měsíce, co jsme byli svědky krásných soubojů a výkonů na Mistrovství České republiky 2015 ve šplhu na laně v Praze a už začala sezóna nová. Organizátoři v čele s bývalým dorosteneckým vicemistrem Janem Jarým uspořádali již tradičně první závod sezóny ve vzdáleném Varnsdorfu, kam se ale překvapivě dostavuje stále více a více závodníků a letos se podařilo obsadit dokonce všechny kategorie, čímž se rozhodně nemůže pyšnit každý závod. Závod přejmenovaný na Memoriál Karla Hofmana, se kterým jsme se museli před dvěma lety rozloučit, se i přes jisté technické potíže s časomírou nakonec podařilo kvalitně uspořádat. Kvůli časovému tlaku sice měla hlavní kategorie pouze tři pokusy, přesto jsme však mohli vidět překvapivé výkony všech závodníků. Pojďme si krátce přiblížit výkony na 4,5m délce.

VC Memoriál Karla Hofmana 2016

VC Memoriál Karla Hofmana 2016

Ženy a dorostenky, à la Žena

Jedinou ženou, která se zúčastnila, byla ženská šampionka Veronika Szabóová, která s časem 6,30 s sice zaostala téměř sekundu za osobním rekordem, ale věřím, že na dalších závodech bude mít formu trochu lépe naladěnou. Verče držím palce, protože si umím představit těžkou motivaci, když konkurence není.

Dorostenci

Dorostenci byli tři a došplhali dva. Vítězný Matouš Lachman z rodiště Bedřicha Šupčíka zvítězil s trošku podprůměrným časem 4,52 s, ale závod nevycházel zcela optimálně. Druhý skončil Štěpán Huml, klubový kolega Matouše, který se šplhem začíná a čas 9,12 s sice není zrovna rychlý, ale z této mety se dá velmi snadno dostat k časům rychlejším, protože potenciál tam rozhodně je. Poslední domácí Adam Haufert bohužel lano nakonec nedošplhal.

Až do této chvíle vše na závodech fungovalo bezchybně. Nějakým neznámým problémem se nepodařilo úspěšně odstartovat závod na 8m laně. První závodník, který byl na závodech vůbec poprvé a údajně stále odstartovával předčasně. Bylo úplně jedno, jak pozdě po startu ve skutečnosti začal. Zajímavé, až absurdní bylo, že když mnozí z nás nanečisto zkoušeli start, tak vše fungovalo, ale jakmile měl závod začít, časomíra zase stávkovala. Z tohoto důvodu došlo k velmi výraznému odložení startu, ale jak jsem napsal výše, vše se nakonec podařilo spravit a závod proběhl.

Muži a senioři

Štěpán Muchka je jméno, které není třeba více představovat. Jeho loňská sezóna s velmi vyrovnanými časy završila výborným výkonem na MČR. Opět dokázal, že se ho forma drží za jakýchkoli podmínek ve kteroukoli dobu. Zde ve Varnsdorfu vyšplhal za krásných 6,17 s a s velkým přehledem si zajistil zlatou příčku. Ondřej Košťák je zase osobou, bez které by se několik posledních mistrovství pravděpodobně nekonalo na tak vysoké úrovni. Ondra i přes tréninkové výpadky dokazuje, že se vrací do formy a těžko hodnotit, jaké časy zaleze, až trénovat bude. Jeho čas 6,76 s byl pravděpodobně překvapení jak pro něj tak pro všechny ostatní. Bronzovou příčku obsadil závodník, který vyšplhá 14, ale i 20 metrů dlouhé lano a vypadá to, že se vůbec nenadře. V loňských sezónách jsme se s ním moc nepotkávali. Nikdo jiný než Jan Král tyto charakteristiky nesplňuje. Přijel vůbec poprvé na závod do Varnsdorfu a hned s časem 7,04 s velmi plavným šplhem vyhrál bronz. Za Honzou se obsadil na bramborové příčce Natanael Měcháček, který s časem 7,30 s byl také velmi spokojen a mile překvapen. Pátá příčka stojí za povšimnutí. Tam se totiž obsadil Adam Kočiš, šplhačský talent z Mladé Boleslavi s osobním rekordem hluboko pod 7 sekund. Po dvou letech nešplhání jeho čas 7,68 s je opět velmi slibným náznakem návratu kdysi ztraceného talentu. Jiří Kotlan je spokojen, když nezaleze čas nad 8 sekund a s časem 7,96 s mohl být možná spokojen, ale i o něm víme, že umí o více jak sekundu rychleji!

To jsou všichni závodníci pod 8sekundovou hranici. Z celkem 14 závodníků jich 7 bylo právě pod 8 sekund, a to není vůbec špatné, na tak malý závod a začátek sezóny. Děkujeme všem účastníkům Memoriálu Karla Hofmana za jejich příjezd a hlavně organizátorům, za uspořádání již letitého závodu a vyřešení technických problémů, které závod provázely.

Výsledky závodu Memoriál Karla Hofmana